top of page

Exorfinen

​

Exorfinen zijn eiwitachtige stoffen die in diverse voedingsmiddelen voorkomen. Deze stoffen hebben een morfine achtige werking op het lichaam. Als het aanbod van exorfinen in de voeding te groot is kan dit de werking van de neurotransmitters verstoren en overbelasten ze de endorfine receptoren waardoor er onvoldoende endorfine opgenomen kan worden. 

 

Een overbelasting door Exorfinen kan ontstaan door

  • Teveel voeding rijk aan exorfinen

  • Glutenhoudende producten

  • Zuivel en melk bestanddelen

  • Soja

  • Spinazie

  • Sommige schimmels

  • Een tekort aan het exorfine afbrekende enzym DPP-IV, dit kan meerdere oorzaken hebben

  • Overmaat aan Exorfinen in de voeding (zie boven)

  • Stress

  • Koemelk inname

  • Antibiotica

  • Kwik (vaccins, amalgaamvullingen, vis)

  • Fluor (Tandpasta)

  • Fosfor (Frisdrank)

  • Statines (Cholesterolverlagers)

  • Organofosfaten (bestrijdingsmiddelen)

  • Verstoring in de darmwand

    • Hierdoor kan er een teveel aan exorfinen in de bloedbaan terecht komen

 
Gevolgen Exorfinen overbelasting

Op het moment dat er een teveel aan Exorfinen aanwezig is in het lichaam heeft dit 2 belangrijke effecten

​

1. De receptoren van de Endorfinen worden geblokkeerd

Endorfinen zijn een een door het lichaam zelf geproduceerde aminozuur verbinding met een opiaat achtige werking. die een belangrijke rol speelt in je geluksbeleving en het goed functioneren van je lichaam. De belangrijkste functies zijn:

  • Pijnstillend

  • Gevoel van geluk geven

  • Afgifte neurotransmitters dopamine en serotonine

  • Afgifte insuline

  • Spijsvertering ondersteunen

  • Herstel en wondheling ondersteunen (DNA reparatie)

  • Regulering bloeddruk en hartslag

​

2. De Neurotransmitter huishouding raakt verstoord

Neurotransmitters zijn signaalstoffen in je lichaam die de communicatie tussen de hersenen en de organen en spieren verzorgen. Neurotransmitters hebben een breed scala aan functies en kunnen zowel een stimulerende als een dempende werking hebben. Een aantal processen waar ze bij betrokken zijn :

  • Bloeddruk en hartslag regulatie

  • Spijsvertering

  • Emotie- en pijnbeleving

  • Concentratie, geheugen en leervermogen

  • Slaap- en waakritme

  • Immuunsysteem

 

Indien door invloed van exorfinen de endorfine en neurotransmitters verstoord raken kan dit leiden tot een breed scala aan klachten

  • Fysieke klachten - Spierspanning verhoogd, restless legs, hoofdpijn, pijngevoelig, last van maagzuur, erectiestoornis, hartkloppingen, darmproblemen, overgewicht, hormonale stoornissen

  • Mentale klachten - Overprikkeld, stressgevoelig, emotioneel instabiel, concentratie problemen, Autisme / ADHD / ADD, lusteloosheid, snel verveeld, slaapproblemen, moeite met loslaten, angstklachten, hyperventilatie, hoog gevoeligheid, vergeetachtigheid, verslavingsgevoeligheid, gedragsstoornissen

  • Verstoorde immuunreactie - Allergieën en intoleranties, astma, verminderde weerstand 

 
Exorfinerijke voeding

Een exorfinevrij dieet kan klachten verminderen. Bij dit dieet laat je de volgende voedingsstoffen achterwege: 

  • Gluten

  • Melkproducten (melkbestanddelen) 

  • Soja 

  • Spinazie & champignons 

  • (E-nummers (Met name 600 nummers)) 

  • (Suikers)

 

Gluten 

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in een aantal graansoorten. Glutenhoudende granen worden verwerkt vanwege de bindende werking van de gluten. Het kan gezien worden als de lijm die bijvoorbeeld het brood zijn elasticiteit geeft.

De graansoorten die gluten bevatten zijn: (khorasan)tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst en gort. 

Gluten verdwijnen niet tijdens verwerking van de granen. De producten die van deze graansoorten gemaakt worden bevatten dan ook gluten. Denk aan brood, crackers, couscous, bulgur, griesmeel, pizza, pasta, paneermeel, muesli, granola, mie, koek, cake en taart. Het zit ook in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

 

Graansoorten die geen gluten bevatten (haver, quinoa en boekweit) worden vaak wel verwerkt in een ruimte waar ook gluten verwerkt worden. Gluten hebben een grote kans op kruisbestuiving dus lang niet alle van nature glutenvrije granen zijn daadwerkelijk glutenvrij. Let hierbij dan ook op of ze het glutenvrij logo bevatten. 

Het assortiment met glutenvrije producten bevatten vaak wel soja of melkbestanddelen. Lees dus goed de etiketten voor je deze producten aanschaft ter vervanging. 

 

Melkproducten 

Er zijn heel veel producten waar koemelk in is verwerkt. Het valt dan ook niet mee om producten te vinden die geen koemelk bevatten. In het algemeen moet je letten op producten die de volgende ingrediënten bevatten:

  • Melk, melkbestanddelen

  • Wrongel, wei, weipoeder en melkzout

  • (volle / magere) melkpoeder, melkderivaat 

  • Caseïnaat, caseïne, (gehydrolyseerd) melkeiwit

  • Margarine (behalve plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet

  • Lactose, melksuiker (deze kunnen koemelkeiwit bevatten) â–ª 

  • Lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234) â–ª 

  • Broodverbetermiddelen (deze kunnen koemelk bevatten)

 

Ingrediënten die geen koemelk bevatten zijn

  • Melkzuur, lactaat, cacaoboter, kokosmelk, geitenkaas (bevat wel lactose)

 

Soja 

Soja is afkomstig van de peulvrucht sojaboon. Het wordt gebruikt in een heel groot aantal (bewerkte) voedingsmiddelen. Vaak wordt het o.a. gebruikt als eiwitbron ter vervanging van vlees. In de oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van de sojabonen. 

 

Exorfinen uit soja hebben een zeer krachtige werking op het endorfinesysteem. Soja verlaagt de cholesterol, maar dit voordeel wordt teniet gedaan door het oestrogeen verhogend effect. Een te hoge oestrogeen concentratie heeft een zeer slechte invloed op de receptoren van het endorfinesysteem. 

 

De volgende benamingen op het etiket kunnen duiden op de aanwezigheid van Soja

  • Soja

  • Soja cellulose (E426)

  • Eiwithydrolysaat

  • Lecitine / lecithine (E322)

  • Isoflavonen

  • Miso, Hoisin, Ketjap, Kinako, Natto, Okara, Chiang, Shoyu, Tamari, Toa-tjo, Yuba

  • Plantaardig eiwit

  • Zetmeel

  • Voedingsvezel

  • Tofu, Tempeh, Tahoe

  • TSP  (textured soja proteïn) TVP (textured vegetable proteïn)


Spinazie en champignons 

Rubiscolin, de exorfine uit spinazie heeft de zwakste morfine activiteit van de voeding exorfinen. Pas bij dagelijkse grote inname van spinazie kan dit voor klachten zorgen. Indien de endorfine werking echter erg verzwakt is kan Rubiscolin alsnog voor klachten zorgen.  Ook champignons bevatten exorfinen, maar ook deze in hele beperkte mate. 

 

E-nummers (Met name 600 nummers) 

Aan kant en klare voeding worden kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd, om het product langer houdbaar, kleurig, op smaak en smeuïg of juist droog te houden. Meestal worden deze stoffen aangeduid met E-nummers. 

Niet alle E-nummers zijn slecht, maar onder andere E621 (smaakversterker) en E951 (zoetstof) zijn schadelijk voor de gezondheid, verstoren de hormoonbalans, zorgen voor overgewicht, hebben een verslavende werking en kunnen een moe gevoel geven. 

Deze E-nummers kunnen tevens een negatieve invloed hebben op mensen die met exorfinen belast zijn. 

 

E621 is een door de EU toegestane hulpstof en een veel gebruikte smaakversterker in hartige etenswaren, zoals worst en bouillon. De naam van dit E-nummer is mononatriumglutamaat (MSG). Het is de kunstmatige variant van de natuurlijke smaakversterker ve-tsin, die gemaakt wordt uit zeewier.

Het kan de smaak van hartige producten versterken en op deze manier zorgen voor een intense smaakbeleving. Denk aan de krachtige smaken van sommige bouillons en kruidenmengsels. Chinese restaurants staan erom bekend de stof toe te voegen aan hun maaltijden.

E621 heeft een heleboel synoniemen. Daardoor vind je de stof niet altijd gemakkelijk terug op de verpakking van een product. Dit zijn enkele van de vele namen waaronder E621 kan schuilgaan:

Ve-tsin, Ajinomoto, Smaakversterker, Gistextract, Natriumglutamaat, L-glutamaat, Glutamaat, Glutamaatzuur, Mononatriumglutamaat, Monohydraat glutamic acid, Natuurlijke smaakstoffen, MSG, Gehydrolyseerd eiwit

 

E951 Aspartaam is een suikervervanger. Meestal als je ‘suikervrij’ of ‘light’ leest, zit er aspartaam in. Aspartaam is namelijk ook de basis voor andere zoetstoffen, zoetstoffen worden gebruikt in kauwgom, light frisdranken, vruchtensap, tandpasta, limonade, zoetjes, enz. 

 

Suikers 

Suikers wekken indirect adrenaline op. Adrenaline is een stresshormoon. Als je hormoonhuishouding door stress ontregeld is, kun je suikers daarom beter vermijden. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan tevens je slaap verstoren.

 
Stappen om Exorfinen Belasting te verminderen
  1. Exorfinen vrij dieet 

  2. Stressreductie 

  3. Ondersteunen herstel Endorfine 

  4. Ondersteunen herstel Neurotransmitters

 

  1. Exorfinen vrij dieet

Voor exorfine vrije recepten kun je inspiratie halen uit de Paleo recepten en kookboeken. Een aantal leuke voorbeelden hiervan zijn:

Basis receptenboek nu gratis te downloaden
PaleOMG: Home

The Paleo diet
Zone Food Recipes: Recipes

Eet meer eieren

Zonder Zooi

Eet Paleo

 

Stressreductie

Welke vorm van stressreductie het meest effectief is verschilt per persoon. Er zijn veel verschillende vormen van therapie die je hierbij kunnen ondersteunen. Voor een overzicht hiervan verwijs ik je naar mijn website. Klik hier

 

Ondersteunen herstel Endorfine

Endorfine kun je stimuleren door

  • Wandelen, fietsen en zwemmen

  • Massage

  • Acupunctuur

  • Knuffelen, zoenen en seks

  • Zonlicht

 

Daarnaast door onderstaande endorfinen verstorende stoffen te mijden 

  • Medicatie zoals morfine, tramadol, codeïne, paracetamol, corticosteroïden, methylfenidaat (ritalin), antidepressiva

  • Voeding hoog in suiker en gebruik van zoetstoffen

  • Tandpasta met fluoride

  • Smaakversterkers (glutamaat E621)

  • Kunstmatige zoetstoffen

  • Stimulerende middelen (cafeïne, alcohol, drugs, nicotine)

  • Exorfinen houdende voeding (gluten, melkeiwit, soja, spinazie, schimmels)

 

Ondersteunen van het herstel van je neurotransmitters

Om de aanmaak van neurotransmitters te verhogen en er voor te zorgen dat ze niet uitgeput raken zijn er een aantal adviezen. 

  • Zorgen voor voldoende inname bouwstoffen (B1, B3, B6, B11, B12, Choline, Magnesium, Mangaan, Taurine, Koper, IJzer, vitamine C, Tryptofaan, MSM)

  • Extreme duursport mijden (marathon etc.)

  • Kort en intensief bewegen

  • Ritmische en vloeiend bewegen 

  • Creatieve activiteiten uitvoeren

  • Meditatie

  • Aangaan van intellectuele uitdagingen

  • Knuffelen, huid op huid contact, zoenen en seks

  • Grenzen stellen

  • Inname suikers en snelle koolhydraten verminderen

  • Eiwitrijke voeding

bottom of page